Net terug van vakantie? Let op! Spoel eerst je kraan door, dit is waarom!

Je bent net terug van vakantie en het eerste waar je aan denkt is een lekkere frisse douchebeurt in je eigen badkamer! Want na 10 uur in de auto te hebben gezeten of 5 uur in het vliegtuig, begin je jezelf langzaam te ruiken. Even onder de douche stappen lijkt dan de normaalste zaak van de wereld, maar pas op! Waterbedrijf Evides waarschuwt namelijk voor de legionellabacterie.

 

Indien je langer weg bent geweest dan een week is het verstandig om alle kranen in het huis (inclusief de douche) eerst een minuut door te spoelen. Door het stilstaan van het water en de extreme warmte van de afgelopen zomer groeit het aantal bacteriën in de waterleidingen. Besmetting met de legionellabacterie kan legionellagriep en een legionellalongontsteking (beter bekend als veteranenziekte) veroorzaken. En dat wil je natuurlijk niet als afsluiter van je vakantie!

Evides geeft de volgende tips om een besmetting te voorkomen:

1. Spoel eerst je toilet door.
2. Zet de warme en koude kraan tegelijkertijd aan en laat het op lauwe temperatuur goed doorstromen.
3. Spoel alle kranen één minuut door, denk ook aan de badkraan, wastafel en doucheknop.

Natuurlijk is het zonde om al het water weg te laten stromen. Vang daarom het water op in een emmer en gebruik dit voor de tuin! Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op Facebook met al je vrienden en familie!